Çevremizde artık çokça rastladığımız kalça protezi ameliyatı, hekimler tarafınca kalça eklemini yeniden yapılandıran cerrahi bir işlemdir. Fakat ameliyat sonrası bireylerde hareket esnasında kısıtlılık meydana gelebilmekte ve zaman zaman acıyla baş başa kalabilmektedirler. İşte bu evrede biz fizyoterapistler sizin elinizden tutup hayata tekrar bağlıyoruz.
Ameliyat sonrası fizyoterapi ve rehabilitasyon fonksiyonel bağımsızlığın kazanılması, ağrı ve hareket kısıtlılıklarının giderilmesi amacıyla; Osteoartrit (kireçlenme), Konjenital Kalça Displazisi (doğuştan kalça çıkığı), femur boynu ve asetabulum kırığı (kalça eklemini oluşturan yapılar) gibi durumlarda uygulanabilmektedir. Hastalar aynı zamanda bu kısıtlılık sebebiyle dekübit ülser (yatak yarası), iştahsızlık, konstipasyon (kabızlık), uyku bozuklukları ve depresyon gibi problemlere de maruz kalabilmektedir. Kalça Protezi ameliyatından sonra da bazı komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. Bunlar; Pulmoner Emboli (atar damarda tıkanıklık), Hemoraji (kanama), Derin Ven Trombozu (toplar damarın ani şekilde tıkanması) ve enfeksiyondur. Oluşabilecek bu komplikasyonlar ölüm riskini artırmasıyla, hastanın fiziksel adaptasyonunu zorlaştırıp yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Hastaların ameliyat sonrası yeniden günlük yaşamda aktif ve uyumlu olabilmeleri için belirli bir zamana ve bilgiye ihtiyaçları vardır. Çünkü iyileşmenin uzaması gibi aksi bir durumda hareket kısıtlılığı ve ağrı bireylerin yaşam kalitelerini negatif yönde etkileyebilmektedir. Kalça Protezi sonrası rehabilitasyon erken ve geç dönem olarak ayırdığımızda; erken dönem hedefleri: hastaların fonksiyonel performanslarını olabilecek en iyi düzeye çıkarmak ve günlük yaşamlarında kullandıkları becerileri artırmaktır. Geç dönemdeki hedefler ise erken döneme göre farklı olup kalça çevresi kaslarını kuvvetlendirmek, enduransı (dayanıklık) artırmak, günlük yaşamda gerekli olan hareket açıklığını kazandırmak ve normal yürüyüş paternini kazandırmaktır.
Bütün bu hedeflere ulaşmak için ameliyat sonrası maksimum kazanımın olduğu süre olarak ifade edilen üç ila altı aylık bir zaman dilimidir. Yapılan bir çalışmada altı hafta ev programı ile egzersizlerini yapan kalça protezli hastalarda kas kuvvetlerini değerlendirmişlerdir. Sonuç olarak ise egzersizlerin hastalarda 6 ile 48 aylık sürelerde, başka bir ifadeyle uzun vadede etkili olduğunu belirlemişlerdir. Ve biz fizyoterapistlerin sizlere uygulayacağı egzersizlere örnek olarak solunum egzersizleri, yük verme protokolleri ve yürüme eğitimi, eklem hareket açıklığı egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri, denge ve koordinasyon egzersizleri ve son olarak fiziksel ve kardiyovasküler uygunluk egzersizleri olarak örneklendirip hayatınızdaki zorlukları ortadan kaldırmak için yanınızdayız.
Unutmayın, kısıtlı ve ağrılı bir hayatı hak etmiyorsunuz çünkü fizyoterapistiniz burada.
Fizyoterapist Öğrencisi
Melisa Esen
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş elinize sağlık :)
Ahmet Can
03-04-2022 21:46